Inductiekookplaat

Verwarming door inductie

Een type elektrisch fornuis dat de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is, is de inductiekookplaat. Het principe van inductie verhitting zorgt ervoor dat de kookplaat opgewarmd wordt. Een voorwaarde om dit type kookfornuis te kunnen gebruiken is natuurlijkdat er met inductie kookpotten en pannen wordt gewerkt. Bij dit type potten en pannen is er een ferromagnetisch materiaal in de bodem verwerkt.

Bij de meeste inductiekookplaten zal de pot of pan nauwelijks opwarmen indien die niet van dat ferromagnetisch materaal is voorzien. De technische kant van een elektrisch fornuis dat werkt volgens het inductie-prinipe komt verder in deze site aan bod.

Kort samengevat komt het er op neer dat door elektrische spoelen die een onderdeel vormen van inductiekookplaten een magnetisch veld wordt opgebouwd. Door dit magnetisch veld in het elektrisch fornuis, ontstaat een wervelstroom in de bodem van de pan (of pot) waardoor deze opwarmt.

Deze soort elektrische fornuizen wordt beschouwd als een van de veiligste kooksystemen. In feite kan men zich zelf nauwelijks nog verbranden aan de kookplaat zelf maar enkel nog aan pot of de pan zelf.

Het heeft 70 jaar geduurd tot de uitvinding van de inductiekookplaat is omgezet in een commercialisatie van dit toestel.