Hetelucht oven

De fundamenten van een hetelucht oven

De hetelucht oven is een oven die een andere manier van opwarmen gebruikt dan de traditionele oven.

De traditionele oven gebruikt een (of meerdere) warmtebronnen, om vanaf een (of meerdere) zijden van de oven de ovenruimte op te warmen. De warmtebron(nen) bevinden zich traditioneel boven en/of onder de ovenruimte. Aangezien de warmtebron maar vanaf enkele kanten warmte levert, is er geen gelijkaardige verspreiding van de hitte.

De hetelucht oven werkt volgens een ander principe: Warme lucht wordt door de ovenruimte verspreid, wat voor een meer gelijkwaardige opwarming zorgt dan bij de traditionele oven. Hier wordt de lucht dus eerst opgewarmd door een warmtewisselaar, en daarna verspreid over de gehele ovenruimte.

Door de aard van de heteluchtoven is het perfect mogelijk om met lagere temperaturen te werken dan met andere ovens.

Varianten op hetelucht ovens

Er bestaat een microgolf-hetelucht oven combinatie, die op dezelfde manier werkt als een hetelucht oven. Door het bereiden van eten met een microgolf heteluchtoven, kan het eten sneller bereid worden maar met de eigenschappen van ovenbereide gerechten.

Op die manier verkrijgt u dus dezelfde bruingerande gerechten als in de heteluchtoven, maar in de tijd die het nodig is om een gerecht op te warmen in de microgolfoven.